top of page
Gerstekorrels

Gerstekorrels (milia)

Veel voorkomende oppervlakkige minuscule holtes die gevuld zijn met opeengehoopt en verhoornd talg. De oorzaak is onbekend en de behandeling eenvoudig. De talgprop wordt aangeprikt waardoor deze zachter wordt en door het lichaam zelf afgevoerd kan worden.

Steelwratjes

Steelwratjes (fibromen)

Kleine onschuldige huidkleurige huidaanhangsels die vaak voorkomen in het gezicht, in de hals en onder de oksels. Ze worden als ontsierend en/of irriterend ervaren.

pigmentvlek of ouderdomsvlekken

pigment- of ouderdoms vlekken

Deze vlekjes komen veel voor. De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel één of meer van die donkere vlekjes op hun huid. Maar ook op jongere leeftijd kan men al last hebben van pigmentvlekken.

 

Deze pigmentvlekjes ontstaan vooral op een huid die veelvuldig is blootgesteld aan de zon, zoals: handen, decolleté en het gezicht.

Bloedblaasjes

Bloedblaasjes (angioma)

Kleine rode blaasjes die voornamelijk voorkomen op het decolleté, gelaat, buik, rug, maar ook op benen en armen. Bloedblaasjes zijn geheel onschuldig, maar veel mensen vinden ze cosmetisch storend.

 

De oorzaak van bloedblaasjes is onbekend.

VERWIJDEREN VAN HUIDONEFFENHEDEN
door middel van
thermo-coagulatie

Verschillende soorten kleine, ontsierende huidaandoeningen kunnen effectief worden behandeld door middel van thermo-coagulatie. Het principe van thermo-coagulatie is gebaseerd op elektrische trillingen met een zeer hoge frequentie die een warmte-effect veroorzaken. Door deze opwarming stollen de eiwitten en verdwijnt het adertje of ander ontsierend plekje.

Wat houdt de behandeling in?

Bij thermo-coagulatie wordt gewerkt met een dun naaldje. Deze wordt op de huidaandoening geplaatst en door een elektrisch stroompje verhit. Het behandelde plekje wordt op die manier verwijderd en er wordt een mooi korstje gevormd. Het korstje valt er na enige dagen af. De huid daaronder is dan glad en roze en verkleurt na verloop van tijd weer mooi bij.

De behandeling is niet geheel pijnloos, maar bij kleine gebieden wordt het - over het algemeen - prima verdragen. Het is een veilige methode en uiterst geschikt voor kleine oppervakken. Op deze manier is er geen chirurgische ingreep nodig en wordt de vorming van een litteken voorkomen.

Opmerking: voor pigmentvlekken en ouderdomsvlekken wordt het te behandelen gebied licht afgeschraapt met de naald.

Indicaties

De volgende aandoeningen kunnen op deze wijze worden behandeld:

Veel voorkomende oppervlakkige minuscule holtes die gevuld zijn met opeengehoopt en verhoornd talg. De oorzaak is onbekend en de behandeling eenvoudig. De talgprop wordt aangeprikt waardoor deze zachter wordt en door het lichaam zelf afgevoerd kan worden.

Dermatosis papulosa nigra

Dermatosis papulosa nigra

Kleine donkerbruin tot zwart gekleurde wratjes die voorkomen voor bij mensen met een gepigmenteerde huid. Ze komen met name voor in de hals en het gezicht en ze geven vooral cosmetische klachten. Omdat de te behandelen huid en de wratjes veel pigment bevatten bestaat er een kleine kans dat er na de behandeling een licht vlekje te zien is. Dit kan een paar weken aanhouden, maar verdwijnt vanzelf.

Couprose

Couperose (teleangiëctasieën)

Chronisch verwijde bloedvaatjes die meestal voorkomen op de wangen. Het is een onschuldige huidaandoening die echter nooit vanzelf verdwijnt.

Spider naevus

Spinnetje
(spider naevus)

Dit is een soort spinnetje van bloedvaatjes met vaak een iets verdikt centrum.

Het cosmetisch resultaat is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. De locatie. In het gezicht genezen de wondjes vaak fraaier en sneller dan ergens anders op het lichaam

  2. De grootte van de behandelde plaats.

  3. De verzorging van de huid na de ingreep: denk aan o.a. blootstelling aan de zon, krabben aan het wondje, nat laten worden van het wondje

Na de behandeling

De huid kan na de behandeling nog enige tijd rood zijn en wat branderig aanvoelen, dit is normaal. Eventueel ontstane korstjes verdwijnen vanzelf na een dag of 10.

Voor een mooie wondgenezing is het belangrijk dat:

  • De korstjes 5 dagen droog blijven. Een goede huidverzorging is daarom extra belangrijk.

  • Niet aan de korstjes te krabben; ze verdwijnen vanzelf.

  • De wondjes na de ingreep minstens 2 weken niet bloot te stellen aan fel zonlicht in verband met pigmentatieafwijkingen.

  • Na het afvallen van het korstje dient de huid te worden ingesmeerd met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor spf 30/50. 

Een goede zonnebrandcrème die hier meer dan afdoende werkt, is de "Dr Grandel Protection UV50" (artikelnummer: 41764) te koop in de schoonheidsstudio of te bestellen in de webshop.

Dr Grandel UV50.png

Voor een optimaal resultaat kan de behandeling na 4 weken herhaald worden. Na 1 dag kunt u het huidgebied eventueel camoufleren met een lichte make-up. Het is van belang voorzichtig te zijn met het verwijderen van de make-up, dus zo min mogelijk te wrijven.

Vergoeding zorgverzekeraar

Coagulatie van bovenstaande aandoeningen wordt vaak als cosmetische behandeling gezien en daarom niet vergoed door uw zorgverzekeraar. De meeste aandoeningen zijn echter binnen 1 tot 3 behandeling(en) verdwenen.

Afspraak maken?

Onderdeel van de afspraak is een intakegesprek waarbij wordt bepaald of de - door u gewenste - plekjes kunnen worden behandeld met de thermo-coagulatie methode. Zo ja, dan kunnen de huidplekjes direct worden verwijderd. Hiervoor geldt een minimumtarief (zie “Verwijderen van oneffenheden”). Zo niet, worden hier geen kosten voor in rekening gebracht en wordt u - indien nodig - doorverwezen.

bottom of page