top of page
  • juditzweepe

Zonnebrandcrème wordt beter gesmeerd dan dagcrème met SPF...


Volgens een studie - gepubliceerd in het open-access tijdschrift PLOS ONE - van Kevin Hamill van de Universiteit van Liverpool en zijn collega's, wordt er bij het aanbrengen van zonnebeschermingsfactor (SPF) crèmes en moisturizers vaak meer van het gezicht gemist, met name rond de oogleden, in vergelijking met het aanbrengen van zonnebrandcrème. Bovendien zijn mensen die deze producten gebruiken zich er niet van bewust dat ze gebieden die kwetsbaar zijn voor huidkanker niet goed beschermen.


Veel crèmes bevatten een SPF die gelijkwaardig is aan die in zonnebrandcrèmes, maar er is weinig onderzoek gedaan naar hoe de toepassing van SPF crèmes zich verhoudt tot zonnebrandcrèmes wat betreft de behaalde bedekking en de bescherming die wordt geboden. Eerder heeft Hamill en zijn team aangetoond dat gebruikers tijdens de routine-aanbreng van zonnebrandcrème de gebieden rond de oogleden incompleet bedekken. In de nieuwe studie wilden de onderzoekers vaststellen of gebruikers van SPF crèmes deze neigingen ook vertonen. Aan 84 deelnemers werd ultraviolette (UV) straling blootgesteld en ze werden op twee afzonderlijke bezoeken gefotografeerd met een UV-gevoelige camera. Tijdens het eerste bezoek werden beelden verkregen voor en na de toepassing van zowel SPF30 zonnebrandcrème als crème, en tijdens het tweede bezoek werd het proces herhaald met de andere formulering.


De toepassing was significant slechter voor de dagcrème/moisturizers dan voor de zonnebrandcrème als het gaat om het aantal gemiste gebieden van het gezicht (11,1% gemist met zonnebrandcrème in vergelijking met 16,6% voor SPF crème). Dit verschil was voornamelijk te wijten aan een afname van de bedekking van de gebieden rond de oogleden (14,0% gemist met zonnebrandcrème, 20,9% met crème).Een na-studie enquête onthulde dat de deelnemers zich niet bewust waren van hun incomplete bedekking. Ondanks de potentiële voordelen van een verhoogde frequentie van crème-toepassing, worden waarschijnlijk de gebieden van het gezicht - die een groter risico op kanker hebben - niet beschermd, en de deelnemers zijn zich niet bewust dat ze risico lopen.


Volgens de auteurs zouden alternatieve zonbeschermingsstrategieën moeten worden aangemoedigd en zou een uitgebreidere campagne voor het bewustzijn van het publiek gewenst zijn. De auteurs voegen eraan toe: "Wanneer zowel zonnebrandcrème als moisturizer wordt aangebracht, wordt het gebied rond de ogen vaak gemist, met name in de buurt van de neus. Deelnemers bedekten een kleiner gebied van het gezicht bij het gebruik van moisturizer in vergelijking met zonnebrandcrème. We concludeerden dat er specifiek aandacht moet worden besteed aan het gebied rond de oogleden bij het aanbrengen van elke SPF crème. Alternatieve methoden om de oogleden te beschermen, zoals UV-filter zonnebrillen, moeten worden overwogen".


Moisturizers wordt niet zo goed aangebracht als zonnebrandcrème; daarom adviseer ik bij langdurige zonblootstelling om zonnebrandcrème te gebruiken. Als u toch een moisturizer wilt gebruiken, adviseer ik één met SPF; elke SPF is beter dan geen, maar het moet niet als gelijkwaardig aan zonnebrandcrème worden beschouwd.14 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page