top of page
  • Foto van schrijverJudit

Stanford-onderzoekers onthullen de magie 🪄achter het 'stralende huid' gevoel.


In een recente studie, gepubliceerd in PNAS Nexus, hebben onderzoekers onderzocht hoe crèmes en gezichtsreinigers de manier waarop je huid aanvoelt, veranderen. Ze hebben ontdekt dat deze producten de huid zachter of strakker kunnen maken, afhankelijk van wat je gebruikt. Dit onderzoek is belangrijk omdat het ons helpt begrijpen hoe de huid aanvoelt en hoe huidverzorgingsproducten daarop van invloed zijn.


Achtergrond

De menselijke huid heeft receptoren, zoals 'mechanoreceptoren', die signalen naar onze hersenen sturen over wat we voelen op onze huid. Onderzoek heeft aangetoond dat crèmes en reinigers de huid mechanisch kunnen veranderen en ons comfort kunnen beïnvloeden. Deze bevindingen helpen bij het ontwikkelen van betere huidverzorgingsproducten. Verdere onderzoeken zijn nodig om de complexe veranderingen in de huid te begrijpen en hóe we dat precies voelen.


Over de studie

Deze studie heeft gekeken naar hoe mensen in Frankrijk en China crèmes en reinigers ervaren. Vrouwen beoordeelden deze producten door vragenlijsten in te vullen, vooral over hoe strak hun huid aanvoelde. Vooral ervaringen van een strakke huid werden gemeten via de "Skin Tightness Perception Score," waarmee de correlatie tussen productgebruik en sensorische waarneming werd aangetoond.


Resultaten van de studie

De studie ontdekte dat moisturizers de droogte van de huid verminderden, terwijl reinigers de spanning juist verhoogden. Dit gold voor verschillende mensen, wat aantoont dat dit een algemene trend is. De resultaten zijn genormaliseerd om ervoor te zorgen dat ze betrouwbaar zijn. Effectieve moisturizers verminderden de droogte van de huid met ongeveer 40%, terwijl strenge reinigingsbehandelingen de spanning met ongeveer 60% konden verhogen.


Er was een sterke correlatie tussen hoe mensen hun huid ervoeren en de behandelingen die ze gebruikten.


Conclusies

Dit onderzoek helpt ons begrijpen hoe onze huid verandert en hoe we dat voelen op verschillende plaatsen. Dit kan leiden tot betere huidverzorgingsproducten die rekening houden met onze individuele behoeften en gevoelens.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page