top of page
  • juditzweepe

Vitamine D vermindert risico op melanoom.

Bijgewerkt op: 31 jan. 2023


Een recente studie heeft aangetoond dat regelmatige gebruikers van vitamine D-supplementen een lager risico hebben op huidkanker dan degenen die geen supplementen gebruiken. Bij deze studie, uitgevoerd door de Universiteit van Oost-Finland en het Kuopio University Hospital, werden bijna 500 mensen met een verhoogd risico op huidkanker onderzocht.


Als schoonheidsspecialist benadruk ik het belang van vitamine D voor de gezondheid van de huid. Hoewel eerdere studies de link tussen vitamine D en huidkanker bestudeerden, was deze studie uniek omdat ze ook rekening hield met de stofwisseling van vitamine D in de huid. De resultaten suggereren dat regelmatig gebruik van vitamine D-supplementen kan bijdragen aan een vermindering van het risico op melanoom en dus huidkanker.


Het is belangrijk op te merken dat de studie geen oorzaak-gevolgrelatie kon aantonen en dat verdere onderzoek nodig is om de optimale dosering van vitamine D te bepalen. Ik raad je daarom aan om de dagelijkse aanbevolen inname van vitamine D* te volgen en eventueel een supplement te overwegen, vooral voor diegenen met een verhoogd risico op huidkanker.


En, natuurlijk altijd blijven smeren met SPF. Minimaal een half uur voor blootstelling aan de zon een zonnebrand met een SPF van 30 of hoger aanbrengen. Voor een optimale bescherming dien je ook elke twee uur opnieuw te smeren of te sprayen, vooral als je veel buiten bent, na zwemmen of zweten. Een goede zonnebrand met antioxidanten helpt bij het beschermen van de huid tegen schadelijke UVA- en UVB-straling en vrije radicalen. Hierdoor ga je niet alleen huidveroudering tegen, maar verminder je ook de kans op huidkanker.


*De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D...

Voor vitamine D is de Referentie Inname (=RI) 5 microgram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid vitamine D die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen.

Omdat niet iedereen deze hoeveelheden uit voeding en zonlicht haalt zijn er aanbevelingen voor gebruik van voedingssupplementen van de overheid:

Leeftijd

Extra inname vitamine D in microgram

Kinderen

0-3 jaar

10 microgram extra

Mannen

4-69 jaar: weinig buiten overdag, de huid bedekt of donkere huidskleur

10 microgram extra

70 jaar en ouder

20 microgram extra

Vrouwen

4-49 jaar: weinig buiten overdag, de huid bedekt of donkere huidskleur

10 microgram extra

50-70 jaar

10 microgram extra

70 jaar en ouder

20 microgram extra

Zwangere vrouwen

10 microgram extra

Bron: IVG

Doe de vitamine D test van het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid voor jouw persoonlijke advies HIER (Het is aan te raden om uw arts te raadplegen voor specifieke aanbevelingen voor uw situatie.)

31 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page